6 Overganger
Ulike overganger i barnehagen:
- når barn begynner i barnehagen
- når barna bytter avdeling
- overgang mellom barnehage og skole.
6.1 Når barn begynner i barnehagen
Vi vil i samarbeid med foresatte legge til rette for at barna får en god og trygg start. Vi arrangerer et foreldremøte for nye foreldre i mai hvert år. Her vil foresatte få informasjon om barnehagen og tilvenningen.
Tilvenningen starter med besøksdager. Foreldre kommer sammen med barnet på besøk noen dager i løpet av mai/juni. Etter at vi startet med dette i 2017, ser vi at de nye barna er tryggere under oppstarten i barnehagen i august. De har fått sett barnehagen og blitt kjent/møtt personalet.
Alle foresatte skal også ha en oppstartsamtale i forbindelse med oppstart/tilvenning av nye barn i barnehagen. Her vil vi snakke om tema som familien, samspill, forventninger mm. Oppstartsamtalen gir oss en god mulighet til å bli bedre kjent med barna deres og legger grunnlaget for videre samarbeid vi skal ha rundt barna deres.
Dette har vi voksne fokus på når barnet begynner i barnehagen:
- Lage gode rutiner, sammen med foreldrene, på levering og henting.
- Bygge en god relasjon til barnet og foreldrene.
- Ha struktur og rutiner i hverdagen som skaper forutsigbarhet for barnet.
- Å gi barnet omsorg, trygghet, nærhet, humor og grenser.
Vi arbeider ut fra "trygghetsirkelen": For at barna skal kunne oppleve mestring og utvikling, må de voksne fungere som en "trygg base", hvor barna kan hente og få påfyll av støtte og omsorg.
Barna får tildelt en primærkontakt/tilvenningskontakt når de begynner i barnehagen. Tilvenningskontakten er en person som skal være tett på barnet i tilvenningsperioden, og det skal være en trygg relasjon for både barnet og de foresatte. Vårt mål på sikt er at alle barna på en avdeling skal bli trygge på alle voksne som arbeider der.
6.2 Overganger i barnehagen
Når barn bytter avdeling har vi fokus på å gjøre overgangen så trygg som mulig. Gjennom barnehageåret samarbeider vi på tvers av avdelingene med blant annet felles frokost, fellessamlinger og ulike markeringer/tradisjoner osv. Noen ganger samarbeider avdelingene på tvers, og vi er mye sammen om ettermiddagen. Vi mener at dette er med på å bygge gode relasjoner mellom voksne og barn på tvers av avdelingene. Det kan være med på å gi barna en myk og trygg overgang mellom avdelingene. I tillegg har vi et ekstra fokus på overganger internt i barnehagen i sommermånedene juni og juli.
6.3 Overgangen mellom barnehage og skole
Vi ønsker at overgangen til skolen skal være så trygg og god som mulig. Fra september har vi skoleklubb i barnehagen. Her bruker vi elementer fra lekbasert læring med fokus på fire kjerneområder: sosial kompetanse, selvregulering, språk og matematikk. Målet med skoleklubben er at barna i stor grad skal leke seg til læring i samspill med andre barn og voksne. Det er viktig å understreke at leken alltid er i fokus. I januar starter vi skoleklubben sammen med Varhaug skole og de andre barnehagene på Varhaug. Da møter barnehagebarna jevnaldrende barn og sin kommende førsteklasselærer.
Gjennom hele det siste året i barnehagen jobber vi for at femåringene skal være best mulig forberedt til skolestart. Vi samler alle skolebarna på en avdeling. I tillegg legger vi vekt på at de er barnehagens eldste barn og dermed fungerer som kulturformidlere.
I løpet av våren har vi en «overgangssamtale» med pedagogisk leder, foresatte og lærer i løpet av våren.