Årsplan Varhaug idrettsbarnehage
3 Barnehagens verdigrunnlag
Personalet i Varhaug idrettsbarnehage skal verne om egenverdien til barndommen. Hverdagen skal være preget av vennskap, lek og trivsel, og vi voksne må sørge for at barna har en positiv opplevelse av å være i barnehagen. Barna skal bli møtt av autoritative voksne som er varme, omsorgsfulle og grensesettende.
Personalet i barnehagen har sammen utarbeidet tre kjerneverdier, og vi skal jobbe aktivt med disse i hverdagen vår. Disse er:
Mestring
- Personalet skal gjennom lek og aktiviteter i hverdagen legge til rette for gode mestringsopplevelser.
- Vi har en kultur der vi motiverer, heier på hverandre og gir positive tilbakemeldinger til hverandre i hverdagen.
Trygghet
- Personalet som ser og møter barna på en god måte.
- Vi har struktur og rutiner i hverdagen.
- Personalet skal anerkjenne og verdsette ulikhetene hos hvert enkelt barn.
Raushet
- Vi ønsker å være en JA-barnehage.
- Vi skal ha en gjensidig respekt overfor hverandre.
- Personalet er bevisste på å være gode rollemodeller.
Vårt verdigrunnlag legger grunnlaget for barnehagens arbeid med omsorg, lek, danning og læring.
3.1 Mat og måltider i Varhaug idrettsbarnehage
Uten mat og drikke, duger helten ikke….
Hos oss får barnet ditt tre gode og næringsrike måltider servert hver dag. Maten i barnehagen gjør at ditt barn får nok energi til å leke, lære og være i aktivitet gjennom dagen. Vi jobber hver dag for at maten vi serverer skal være god, smart og variert. Vi er opptatt av å lage mat fra bunnen av, og benytter oss av ferske og gode råvarer i matlagingen.
Vi vil at måltidene skal være preget av en positiv stemning, og at barnet ditt skal bli inspirert til å prøve ulike smaker og konsistenser. Du har kanskje erfart at barnet ditt må smake ny mat mange ganger før den blir likt og spist opp? Hos oss skal barnet ditt få møte ulik mat gjentatte ganger, samtidig som vi serverer variert kost.
Måltidet i barnehagen er en fantastisk arena for sosialt samspill og læring. Rundt matbordet har vi god tid til samtaler og til å teste ulik smak, lukt, farge, konsistens og form – og til å lære av hverandre. Rundt måltidet snakker vi også om mat og kosthold i en naturlig sammenheng.
3.2 Barnehagen skal ivareta barnas behov for omsorg
Personalet skal ivareta barnets behov for omsorg ved å:
- Skape trygghet, samhørighet og trivsel.
- Bygge opp om tillit og en god relasjon.
- Se hvert enkelt barn.
- Vise at vi bryr oss og at vi vil barnets beste.
Omsorg skal vise igjen i alle situasjoner. Gjennom lek og aktivitet skal vi tilby barna en hverdag preget av glede, humor, kreativitet og omtanke for fellesskapet.
3.3 Barnehagen skal ivareta barnas behov for lek
Personalet skal ivareta barnets behov for lek ved å:
- Sørge for at leken har en sentral plass i hverdagen i barnehagen.
- La leken skje på barnas premisser og være lydhøre voksne.
- Bruke leken som en arena for å utvikle vennskap, læring, sosial og språklig samhandling.
- Inspirere og tilrettelegge for ulike typer lek ute og inne.
- Støtte, oppmuntre og delta i barnas lek.
Vi ønsker at alle barna i barnehagen skal oppleve glede, humor, spenning og engasjement i leken. I tillegg til at lek er en kilde til læring, har leken en egenverdi og er en viktig del av barnekulturen.
3.4 Barnehagen skal fremme danning
Personalet skal fremme danning ved å ha fokus på at barn skal:
- Gjennom samspill med andre forstå seg selv som et verdifullt menneske i et fellesskap.
- Utvikle evnen til å reflektere over egne handlinger og væremåter.
- Være prøvende og nysgjerrige på omverdenen.
- Utvikle et positivt selvbilde og selvtillit.
- Vise ansvarlig deltakelse i fellesskapet.
Å fremme danning skjer i nær forståelse og samarbeid med barnas hjem. Det skjer i samspill med omgivelsene og med andre, og her videreformidles verdier, normer, tanker, uttrykk og handlingsmåter. Vi vektlegger samhold og solidaritet, samtidig som det er viktig at individuelle handlinger og uttrykk skal verdsettes og følges opp.
3.5 Barnehagen skal fremme læring
Personalet skal fremme læring ved å:
- Møte barns undring på en utfordrende og utforskende måte som danner grunnlag for et aktivt og utviklende læringsmiljø.
- Støtte opp om barns lek, utforskertrang, interesse og læring.
- Tilrettelegge for at barn skal oppleve mestring hver dag.
- La barna oppleve å møte nye tema og situasjoner i barnehagen.
- Gi barna mulighet til å undersøke, oppdage og forstå sammenhenger i verden vi bor i.
- La barna bruke hele kroppen og alle sansene.
- Tilrettelegge for at barna skal få bidra i læringsfellesskapet både for egen og andres læring.
Læringen vil være preget av kvalitet i samspillet mellom barn og personalet. Individuelle forutsetninger er viktige, og vi skal ha tilpassede lærings- og utviklingsmuligheter for alle barn. Vi har laget progresjonsplaner som vi bruker på de ulike alderstrinnene, men også med utgangspunkt i barnas modningsnivå.
Både språk og sosiale relasjoner har en nær tilknytning til ulike læringsprosesser, og vi jobber aktivt med det i barnehagen.
3.6 Progresjon
I barnehageløpet følger vi en kontinuerlig progresjon med aktiviteter, forventninger, lek og utfordringer. Vi synliggjør denne progresjonen for barna gjennom årshjulet for de ulike aldersgruppene, og vi har også egne progresjonsplaner i vår idrettsdel.
I hverdagen tar vi hensyn til hvert enkelt barn og deres individuelle forutsetninger. Vi legger til rette for varierte og allsidige aktiviteter og lek, som legger grunnlaget for utfordringer, mestring og økt selvfølelse.
I barnehagen har vi en egen idrettspedagog som utarbeider skreddersydde planer og legger opp til varierte aktiviteter som fremmer idrettsglede, samhold og mestring.
3.7 Tidlig innsats
"Tidlig innsats handler om å gi barnet riktig hjelp så tidlig som mulig. Med tidlig innsats kan vi forebygge skjevutvikling, sosiale vansker, lærevansker og senere frafall i skolen. Årsakene kan være mange og komplekse. For barnehagene er det viktig å ha god struktur og gode systemer for å oppdage og forebygge ulike utfordringer."
(kvalitetsplan for barnehager i Hå, 2021-2024).
I Varhaug idrettsbarnehage legger vi stor vekt på et godt foreldresamarbeid til barnets beste. Vi gjennomfører ulike kartlegginger og observasjoner for å kunne tilby barnet riktig hjelp til rett tid. Vi samarbeider også med ressursgruppemøter, spesialpedagogiske team og Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) som partnere i dette arbeidet.