5 Medvirkning
Barnehagen har medvirkning på ulike nivå, og her er noen av de mest sentrale.
5.1 Barns medverkning
Barna i Varhaug idrettsbarnehage skal få være med å delta i hverdagen i barnehagen i tråd med deres alder og modenhet. Vi voksne i Varhaug idrettsbarnehage skal:
- Være oppmerksomme på barns ulike uttrykksformer og alder, samt legge til rette for individuelle forutsetninger og behov.
- Se og vise interesse for hvert enkelt barn.
- Være lydhøre overfor barns signaler og reaksjoner på det som skjer i barnehagen.
- Organisere hverdagen ved å legge til rette for at barn kan få uttrykke sitt syn.
- Gi barna mulighet til aktivt å velge og vurdere innholdet i barnehagens hverdag.
- Være tydelige og ansvarsfulle voksne som tar hensyn til hvert enkelt barn.
Rammeplanen (2017) sier blant annet dette om barns medvirkning: «Man skal vektlegge barnas synspunkter i tråd med alder og modenhet. Barna skal ikke få mer ansvar enn de er rustet til å ta.»
Å ta barns medvirkning på alvor innebærer god kommunikasjon mellom personalet og barna, og mellom personalet og foreldrene.
5.2 Foreldresamarbeid
For å ivareta barnas behov er det viktig at barnehagen har et godt samarbeid med barnas foresatte slik at behovene for omsorg, lek, læring og dannelse blir ivaretatt. Fokuset må alltid være til det beste for barnet. Vi har et felles ansvar for barnets trivsel og utvikling. Foreldresamarbeidet skjer på individ- og gruppenivå.
Foreldresamarbeid på individnivå inkluderer:
- Jevnlig kontakt og dialog ved levering og henting.
- To foreldresamtaler i året, en om høsten og en om våren.
- Visma Flyt (barnehagens kommunikasjonsplattform).
Foreldresamarbeid på gruppenivå omfatter:
FAU:
Foreldrenes arbeidsutvalg. FAU skal være et bindeledd mellom foresatte, SU (samarbeidsutvalg) og barnehagen. FAU har blant annet ansvar for planlegging av årlige arrangementer som nissefest og sommerfest. De bringer også inn saker fra dere foreldre og er representanter for foreldregruppen.
SU:
Samarbeidsutvalget i barnehagen har i oppgave å følge forskriftene til barnehageloven og være et rådgivende, kontaktskapende og samordnet organ for de parter som på ulike måter har et ansvar for å bygge barnehagens drift og innhold. SU er blant annet med på å godkjenne årsplan, godkjenne budsjett og være med i prosesser rundt eventuelle endringer i barnehagedriften.
Vi verdsetter høyt et godt samarbeid med foresatte.
Nytt valg av SU/FAU blir gjort i forbindelse med foreldremøtet om høsten.
5.3 Trafikksikker barnehage
Hå kommune er en trafikksikker kommune, og barnehagene er derfor forpliktet til å ta trafikksikkerhet på alvor.
Vi har utarbeidet egne rutiner for å ivareta sikkerheten på tur, med elsykler og med offentlig transport. Fokus på trafikksikkerhet skjer gjennom turer og erfaringer vi gjør oss gjennom barnehageåret.
For å ha fokus på trafikksikkerhet hos barna ønsker vi at:
- Barna får kjennskap til trafikkregler for fotgjengere.
- Barna får kjennskap om bruk av sansene deres i trafikken.
- Barna får kjennskap om bruk av bilbelte, sykkelhjelm og refleks.
Når dere foreldre parkerer på parkeringsplassen, ønsker vi at dere rygger bilen inn. På denne måten har dere bedre oversikt når dere skal kjøre ut fra parkeringsplassen igjen