1 Presentasjon av barnehagen
Trekløveren barnehage har ca 50 barn fordelt på tre avdelinger: marihøna, bikuben og maurtua. Barnehagen ble bygget i 1979 som en 1-avdelings barnehage; siden da har både bygg og innhold endret seg mye. Fokuset på relasjoner og betydningen av lek i fellesskap er det aller viktigste, det knyttes opp mot teori og personalet må hele tiden være i utvikling. Som praksisbarnehage for barnehagelærerstudenter fra Universitetet i Stavanger får vi hvert år nye impulser fra studenter som nysgjerrige på hvorfor vi gjør slik vi gjør i møte med barna og som stiller spørsmål med rutiner; dette lærer også vi som praksisbarnehage mye av.
1.1 Barnehagens visjon
Barn og voksne opplever trygghet, tid og trivsel.
Trygghet er grunnleggende for arbeidet i barnehagen. Tryggheten skapes først og fremst gjennom voksne som ser og forstår barnet, og som dekker barnets behov. Dette er viktig hele barnehagetiden, men den første tiden i barnehagen er en kritisk fase. Her legges grunnlaget for trygghet i et samarbeid mellom foreldre og personal.
Vi tar oss tid til lek i Trekløveren. I barnehagen skjer den viktigste læringen gjennom leken. Frileken får ikke bedre kvalitet enn det vi voksne klarer å tilføre, opprettholde og videreutvikle i samspill med barna. Hverdagen i barnehagen skal være godt organisert, men vi mener tid er en ressurs og en mulighet, ikke en begrensning.
Trivsel skapes gjennom positive opplevelser. Når voksne og barn er sammen om opplevelser, styrker det barns tilknytning. Barna skal oppleve at det er kjekt å gå i barnehagen. Opplevelser, utforsking og skaperglede gjør at barna trives i barnehagen. Trivsel for personalet betyr et arbeidsfellesskap som balanserer støtte og utfordring.
1.2 Hva er vi opptatt av?
I Trekløveren barnehage er vi opptatt av at hvert barn er unikt! Vår hovedoppgave er å la barna få utvikle seg som selvstendige mennesker samtidig som de tar vare på menneskene rundt seg. Til det trengs gode rammer, et gjennomtenkt fysisk miljø, voksne som involverer seg i barnas hverdag og som forstår barnet. Vi må også ha evne til å se barnets egenverdi for å kunne gi hvert enkelt barn det han/hun trenger. For å arbeide i retning av disse målene har vi i avsatt fokustid. I denne tiden har voksne fokus på å være nær barna i leken. Vi har valgt å kalle voksenrollen for nærovatør. De voksne observerer ikke passivt, men de søker å se og å forstå samspillet til barna slik at de kan gi støtte og hjelp til barna på beste måte. Noen ganger kan voksne være med på å opprette lek og være deltakere for å opprettholde leken, mens andre ganger er de voksne pådrivere for å utvikle leken. Voksne skal ha fokus på å være tilstede her og nå sammen med barna. Vi skal søke å forstå barna, skape trygghet og tilknytning, vise godhet, regulere barnas følelser og hjelpe til i lek og vennskap.