Årsplan Måken barnehage
1 Visjon

Det betyr for oss:
Tilstedeværende, lekende og omsorgsfulle voksne. Spennende opplevelser og gode erfaringer i sammen. Voksne som verdsetter og legger til rette for lek og vennskap hos barn i barnehagealder. Leken skal prege hverdagen i barnehagen. For oss i Måken barnehage bruker vi leken for å legge til rette for hverdagsglede. Forskning viser at det er 5 grep man kan gjøre for å oppnå hverdagsglede:
1) Vær oppmerksom (tilstedeværelse i leken, still spørsmål i leken, undre oss sammen med barna, lytt på barnas initiativ …)
2) Vær aktiv (rollelek, brytelek, regellek og konstruksjonslek …)
3) Fortsett å lære (fagområda i «Rammeplanen for barnehagens innhold og oppgaver» brukes aktivt for å legge til rette for læring gjennom leken …)
4) Knytt bånd (legge til rette for å knytte vennskapsbånd gjennom leken …)
5) Å gi (gi av tiden vår i leken, gi gode opplevelser, gi komplement og fine ord i leken, dele til andre i leken …)
1.1 Egenart/profil
Bilde med Bronfenbrenner sin modellMåken barnehage i Sirevåg startet opp i 1987 med 2 avdelinger og ble utvidet med 5 avdelinger i 2013.
Barnehagen er den eneste barnehagen i bygda, og ligger i flotte omgivelser nær sjøen. Vi har både kai, svaberg, sandstrender og skog som nærmeste nabo. Vi har også jernbanestasjon, butikk, bakeri, pelsdyrforlag & hundematfabrikk og mottak for reker, hummer, fisk og gjødsel.
Barnehagen ønsker å være en viktig del av nærmiljøet, ta vare på historien, og være en møteplass for barnehagens brukere.
Vi tror at familie, lokalsamfunn, barnehage, skole, opplæring, arbeid og fritid trenger å bindes sammen for å sikre en god utvikling for det enkelte barn.
Urie Bronfenbrenners utviklingsøkologiske modell visualiserer dette.
1.2 Barnehagens kjernepunkt
Barnehagens kjernepunkt:
- Barna skal oppleva trygghet.
- Lek og vennskap.
- Beslutninger som skal tas skal vurderes opp imot om det er til barnas beste.
- Nærvær til barna (fysisk og psykisk).
- Tilbakemeldingskultur.
- Rett tenesteveg.
- Visjonen til Måken barnehage.
Dette er punkt vi kjem til å reflektere rundt og om gjennom hele barnehageåret. Både i uformelle samtaler og i ulike møter vi har i barnehagen. Kjernepunkta er ei rettesnor for alle som jobber i barnehagen. For å kunne tilby barna et best mulig barnehagetilbud er disse punkta avgjørende.
1.3 Trygghetssirkelen
Norsk versjon av den originale Trygghets sirkelen som er utarbeidet av grunnleggerne Powell, Cooper, Hoffman og Marvin.Gjennom bruk av trygghets sirkelen tar vi utgangspunkt i omsorg, lek, læring og danning gjennom hele dagen i barnehagen. Denne modellen er et godt arbeidsverktøy for å kunne hjelpe, støtte og forstå barna best mulig ut ifra deres ståsted. Vi skal eksempelvis hjelpe barna når de har behov for støtte til å komme inn i lek. Vi skal kunne sette ord på barnas følelser og vi skal kunne forstå barnas utrykk ut fra situasjonen de er i og ut fra barnas alder og modenhet. Dette er de voksne sitt ansvar og oppgave.
Trygghets sirkelens viser til hvordan barnets grunnleggende behov for tilknytning og
utforskning henger sammen. Sirkelen er utformet som en oval sirkel og har to åpne,
innbydende hender på venstre siden. Den nederste hånden representerer den nederste delen av sirkelen og er den trygge havnen der barnet kan få hjelp, trøst, nærhet, bekreftelse og støtte til å organisere følelser når barnet føler seg sårbar og trenger følelsesmessig påfyll. Vi kan beskrive disse behovene som at barnet trenger å «lade batteria sine». Den øverste delen av sirkelen representerer barnets selvstendighet og utforsknings behov. Her er hånden den trygge basen som er tilstede, støtter, passer på og gleder seg over barnet når barnet er under utforskning. Begge hendene representerer en nær, trygg og stabil voksen som barnet har trygg og god tilknytning til (Brandtzæg et al., 2014).