9 Tidlig innsats
Med tidlig innsats i barnehage sammenheng mener vi at innsatsen må starte når barna er små, allerede i barnehagen. Det betyr også at innsatsen må settes inn raskt når en utfordring/problem oppstår.
Målet er at barnet skal oppleve å ha det trygt og godt i barnehagen.
I større eller mindre sammenhenger er det helt vanlig å trenge litt ekstra hjelp i perioder. Og hjelpen – altså kompetansen - må settes inn nærmere barna, i den situasjonen de er i til daglig. I barnehagen legger vi til rette for tidlig innsats med å ha barnesamtaler der eksempelvis «bussen» blir brukt som et verktøy for å fange opp barn som faller utenfor fellesskapet.
Vi deler også i mindre lekegrupper, vi har en tydelig struktur/dagsrytme i hverdagen, voksne er aktivt med i barnas lek, personalet observerer både strukturert og ustrukturert, målet vår er å ha en åpen dialog med foresatte, kartlegging gjennom TRAS (tidlig registrering av språkutvikling i barnehagen), vi har jevnlige ressurs gruppemøter, vi har kompetanseheving av personalet i fokus og vi har foreldrekurset «sammen om god oppvekst», som gir råd å veiledning til foreldre med barn i alderen 0-6 år.
En annen måte vi jobber med tidlig innsats, er å lage oppfølgingsplaner på enkeltbarn, dette også i samarbeid med hjemmet.