4 Medvirkning
Barn
Vi ønsker å ta utgangspunkt i det barna er opptatt av i det daglige og følge opp dette. Vi vil at barna skal få komme med forslag til hva de har lyst til å gjøre, og de voksne skal ta hensyn til dette. Vi ser på barnemedvirkning som en holdning – vi voksne skal møte barna med respekt og anerkjennelse.
Barn og voksne er likeverdige, men ikke likestilt.
Med dette mener vi at de voksne må være tydelige voksne, og må ta det voksne ansvar der det er nødvendig, og la barna selv få bestemme der det er mulig og naturlig støtter deres selvfølelse og følelsen av selvrespekt. Barna skal få muligheten til å ta valg, få erfaring med å stå for et valg, men også få veiledning og støtte av de voksne. Det er også lov å ombestemme seg – og de voksne må også la seg påvirke, og av og til ombestemme seg som følge av påvirkning fra barna.
Begrepet medvirkning er synonymt med å bidra, delta, hjelpe, influere.
I barnehage sammenheng kan det forklares med at barn har rett til å erfare at deres stemme blir tatt på alvor og har betydning i fellesskapet.
Alle barn har rett til medvirkning i egen hverdag, og barnets synspunkter skal tillegges vekt i samsvar med alderen. Barna kan gi uttrykk for sine meninger både verbalt og nonverbalt.
I barnehagen gir vi barna rett til medvirkning gjennom:
-Mye tid til lek i hverdagen, leken er barnas arena og skal respekteres.
-Tid til den gode samtalen. Barna får opplevelse av å være interessant og andre lytter til deres ytringer.
-Vi har planer for ukene og dagene i barnehagen, men disse er likevel ikke styrende for dagene. Vi ønsker å være raske til å gripe tak i det barna er interessert i i øyeblikket, og legger bort voksenplanene til fordel for barnas interesser. Planene våre kan følges en annen dag.
-Barna blir tatt på alvor og vi voksne har en holdning om at alle barn er kompetente. Å se de rolige barna og la dem, på lik linje med de som står på sitt og krever, ha like mye innflytelse i egen hverdag.
4.1 Foreldresamarbeid
Det er foreldrene som har hovedansvaret for oppdragelsen av barna. Barnehagen vil være med å støtte foreldre/foresatte i dette arbeidet – sammen til barnets beste. Bringe- og hente situasjonen er den daglige og viktigste arenaen for å snakke om barnets hverdag både hjemme og i barnehagen. Dersom det er ønskelig og behov er det også rom for å avtale tid med pedagogisk leder eller styrer for å møtes til en samtale eller å eventuelt snakkes på telefon.
Det er viktig at foreldrene snakker positivt om barnehagen til barna sine.
Det er viktig for barnas trivsel og læring i barnehagen – at nettverket rundt barnet er samstemt og er opptatt av barnets beste.
Månedsskriv og annen viktig informasjon for hver avdeling legges ut på MinBarnehage app hver måned og ved behov. Vi har foreldresamtaler to ganger i året - en gang om høsten, og en samtale om våren der vi snakker om hvordan barnet har det i barnehagen – trivsel, samspill, lek, læring og utvikling. Ellers har vi foreldremøte, og en grillfest på sensommeren som arrangeres i samarbeid med foreldrerepresentantene i SU/ FAU. Vi har et forventningsdokument som skal tas opp på foreldresamtalene. Gjennom FAU og SU skal foreldrene/foresatte få anledning til å påvirke innhold og prioriteringer i barnehagens arbeid. Foreldreråd består av alle foreldrene i barnehagen, FAU (foreldrenes arbeidsutvalg) skal være et bindeledd mellom foreldrene, SU og barnehagen. SU er samarbeidsutvalget i barnehagen. Samarbeidsutvalget skal ifølge forskriftene til barnehageloven være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ for de parter som på ulike måter har et ansvar for barnehagens drift og innhold. Samarbeidsutvalget består av foreldrerepresentanter, 2 personalrepresentanter, 1 politisk representant for eier (kommunen) og styrer som er sekretær og kaller inn til møter 2-4 ganger i året.