5.1 Barns medvirkning
«Barn i barnehagen har rett til å gi uttrykk for sitt syn på barnehagens daglige virksomhet. Barn skal jevnlig få mulighet til aktiv deltakelse i planlegging og vurdering av barnehagens virksomhet. Barnets synspunkter skal tillegges vekt i samsvar med dets alder og modenhet». Barnehageloven § 3
Våre tiltak for å oppnå dette er at vi skal:
- Lytte til og se barnas verbale og nonverbale ytringer. Dette for å imøtekomme og tilrettelegge for aktiviteter som gir mening og glede for barna, uansett alder/ funksjonsnivå.
- Ha barnet i fokus. Barnas interesser skal komme til syne i hverdagsaktivitetene.
- Tilrettelegge for at barna skal kunne uttrykke sine meninger, opplevelser og følelser gjennom samtaler, samlinger og estetiske uttrykk.
5.2 Foreldresamarbeid
«Det er foreldrene som har ansvaret for barns oppdragelse. Dette prinsippet er nedfelt i barnekonvensjonen og i barneloven 8. april 1981, nr. 7. Barnehagen representerer et komplimenterende miljø i forhold til hjemmet.» RP. s. 14
Barnehagen vil ha et godt samarbeid med foreldrene, og legger vekt på gjensidig respekt. Foreldrene har rett til å medvirke i barnehagen, men det er barnehagen som har det overordnede ansvaret for at barnehagen blir drevet på en pedagogisk og hensiktsmessig måte.
Vi anbefaler at alle foreldre benytter seg av retten og muligheten til foreldresamtaler.
Lensmannsgarden åpen barnehage har også tett samarbeid med foreldre, og foreldre kan søke råd og veiledning hos de som arbeider der. De ansatte kan også gi tilbakemelding og veiledning til foreldre som går i barnehagen.