Kva for bok er Rogaland si beste - gjennom tidene?

Klikk for stort bilete

Nedanfor finn du dei ti finalistane. I august kan du vera med på å stemma fram din favoritt. Vinnaren blir kåra under Kapittelfestivalen 18.-22. september

Lesarane hadde sine klare favorittar. Det same hadde jurymedlemmane. Og dei to gruppene var ikkje nødvendigvis samde. Difor blei det ganske store endringar i rekkefølgja blant Topp 10. 

Her er dei ti finalistene - i kronologisk rekkefølge:

Finalistane

 

 • Alexander Kielland: Garman & Worse (roman, 1880). Generasjonskonflikter, intriger og ulykkelig kjærlighet i seilskutebyen Stavanger. Kiellands kanskje mest leste roman med handelshuset Garman som omdreiningspunkt. Bestill boka på bilioteket!

 

 • Arne Garborg: Fred (roman, 1892). Naturalistisk roman med bondesamfunnet på Jæren som bakteppe. Hovedpersonen Enok Hove og hans religiøse grublerier, fortvilelse og selvmord er basert på Garborgs egen far. Bestill boka på biblioteket! 

   

 

 • Sigbjørn Obstfelder: Digte (lyrikk, 1893). Obstfelder regnes ofte som nordens første modernist, og denne samlingen har en sentral plass i norsk litteraturhistorie. Inneholder «Jeg ser», hans mest kjente dikt. Les boka her!

 

 • Arne Garborg: Haugtussa (lyrikk, 1895). Diktsyklus om den synske Veslemøy, om ungdomskjærlighet og om kampen mellom det gode og det onde i mennesket. Garborgs mest leste verk med en sentral posisjon i norsk litteraturhistorie. Bestill boka på biblioteket!

 

 • Kjartan Fløgstad: Fyr og flamme (roman, 1980). Magisk realisme om arbeiderklassen gjennom tre generasjoner. Er blitt kalt et av etterkrigslitteraturens hovedverker. Bestill boka på biblioteket!

 

 • Kolbein Falkeid: En annen sol (lyrikk, 1989). En av de mest solgte diktsamlingene i norsk litteratur, om den ufattelige sorgen i å miste et barn. Bestill boka på biblioteket!

 

 • Øyvind Rimbereid: Solaris korrigert (lyrikk, 2004). Dikt skrevet på stavangerdialekt, oldtidsnorsk, dansk, engelsk og lavlandsskotsk. Allerede tatt inn i den norske litterære kanon. Bestill boka på biblioteket!

 

 • Johan Harstad: Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? (roman, 2005). Fortellingen om en ung mann i livskrise som identifiserer seg med Buzz Aldrin, den evige toeren. I Harstads debutroman er månelandskapet erstattet av Færøyenes karrige natur, og fortellingen ender i Stavanger i framtiden og året 2019. Bestill boka på biblioteket!

 

 • Tore Renberg: Kompani Orheim (roman, 2005). Andre bok om Jarle Klepp og Renbergs aller såreste oppvekstskildring. Bestill boka på biblioteket!

 

 • Janne Stigen Drangsholt: Winterkrigen (roman, 2018). Tredje bok om akademikeren Ingrid Winter som drømmer om en professortittel men som er fanget i tidsklemma. Humoristisk om presset om å være perfekt, karrierejag og et kaotisk familieliv. Bestill boka på biblioteket!

Berre éin av finalistane er kvinne, medan 13 av 50 på langlista var kvinner. Fire av finalebøkene er lyriske verk, inkludert Arne Garborgs «Haugtussa», seks er romanar. Garborg er for øvrig representert med to titlar, også romanen «Fred» er med i finaleheatet.

Anledningen for avstemninga er at 2019 er det nasjonale bokåret i Norge, ei markering av at det er 500 år sidan den første norske boka blei trykt.

Vegen vidare

Kåringa starta med at ein jury på fem medlemmar valde ut 50 kandidatar til ei langliste. Lesarane blei invitert til å velje tre favorittar fra denne lista - det same gjaldt jurymedlemmane. Jurymedlemane sine stemmer blei vekta 50 prosent i denne runden - men i sjølve finalen er det berre lesarane som kan gi stemme.

Bokprat: Tidenes rogalandsbok

Sidan det er Bokåret 2019 har Kiellandsenteret og Kapittel-festivalen, i samarbeid med Stavanger Aftenblad, retta fokus mot dei lokale forfattarane våre. Kva for bok bør få tittelen «Tidenes rogalandsbok»?  Leiar for Kiellandsenteret Stine Honoré og klassiker-entusiast Tomas Gustafsson frå Sølvberget presenterer dei ti finalistane i kåringa. (Sjå ovanfor!) Listen består av ni mannlige og én kvinnelig, tre avdøde og seks nålevende forfattere, seks romaner og fire lyriske verk. Aftenbladet sine lesarar skal stemme fram ein vinner blant desse.
Etter arrangementet kan du sjølvsagt stemme på din favoritt!

Du kan ta ut gratisbilletter på sølvberget.no ei veke i forkant for å sikre deg plass på Bokprat. Du kan også
kome utan billett og satse på tidleg oppmøte. 

Stad: Stavanger kulturhus, kinosal 5

Tid: Torsdag 5. september kl.12.00-13.00

For meir info, sjå her!

Fann du det du leita etter?