"Hele Rogaland leser"

Hele Rogaland leser er eit litteraturformidlingsprosjekt som skal gi alle i Rogaland ei felles leseoppleving, samt auka interessa for litteratur frå fylket. 

   "Hele Rogaland leser"- bok for 2021: "Steinauge" av Oda Malmin

– Det er veldig stas at Steinauge er valgt ut som årets bok i Hele Rogaland leser. Det gjør meg veldig stolt og veldig glad og jeg gleder meg masse til å reise rundt til bibliotekene i høst for å snakke om boken, sier forfatter Oda Malmin.

Her kan du sjå ei videohelsing frå Oda Malmin.

Kritikerrost forfatter

Oda Malmin er fra Stavanger, men bor i Oslo. Hun vant i 2018 Aschehougs debutantstipend for romanen «Steinauge. Boken ble også nominert til Tarjei Vesaas´ debutantpris 2018 og den har mottatt flotte kritikker. Tidligere i år ga Malmin ut sin andre roman «Skinliv».

I 2021 skal Hele Rogaland leser løfte en ny forfatterstemme fra fylket vårt. Dette er en forfatter som bare de færreste har rukket å gjøre seg kjent med, men som mange kan ha glede av å lese. Boken deles ut i folkebibliotekene til høsten og det planlegges en forfatterturné i hele fylket.

Skrevet med kjærlighet til Jæren
I den prisbelønte romanen «Steinauge» følger vi to søskenbarn, Randi og Ingeborg, som vokser opp på nabogårder på Jæren. Handlingen begynner på 1940-tallet og går fram til i dag. Gårdslivet skildres levende og overbevisende, det samme gjør et tap som begge opplever i barndommen, og som påvirker forholdet deres livet ut. Malmin tegner et nært og varmt portrett av de to kvinnene, men også av det jærske kulturlandskapet. Tittelen «Steinauge» viser til blikket til en erfaren steingjerdebygger, som fort kan se hvor en stein passer inn i et gjerde.

– Boken er skrevet med en stor kjærlighet til Rogaland. Særlig den jærske naturen, både steingjerder, hav, himmel og vind har vært en viktig ramme, og det er viktige elementer i livet til de to hovedkarakterene. Jeg gleder meg til at enda flere rogalandinger skal få lese om Ingeborg og Randi, sier Malmin.


Fersk forfatterstemme
Hele Rogaland leser markerte i fjor 40-årsdagen for Kielland-ulykken med utdelingen av boken «Plattformen som ikke kunne velte», og i 2019 var det «Skamløs», en bok om sosial kontroll som særlig rammer kvinner med minoritetsbakgrunn, som ble delt ut.

– I år skal vi tilbake til skjønnlitteraturen og løfte en fersk forfatterstemme fra fylket vårt. Jeg er glad for at vi kan dele ut Oda Malmins debutbok, «Steinauge». I litteraturen kan vi fordype oss i andre menneskeliv og besøke andres verdener. Jeg vil invitere rogalendingene til å bli kjent med Ingeborg og Randi. Kanskje blir de værende i oss etterpå. Det er en bagasje som gjør oss rikere, sier Inghild Vanglo, leder av regional-, kultur- og næringsutvalget i Rogaland fylkeskommune.   

Løfter frem kvinner

Hele Rogaland leser har siden oppstarten i 2008 delt ut over 400 000 bøker til innbyggerne i fylket. Målet med prosjektet er å gi befolkningen i Rogaland en felles leseopplevelse og øke interessen for litteratur. Prosjektet begynte som Hele byen leser i Stavanger i kulturhovedstadsåret og ble i 2010 utvidet til å gjelde hele fylket. Rogaland fylkeskommune har prosjektansvaret og dekker bokinnkjøpet.

LO Rogaland støtter årets prosjekt økonomisk og har en vært en viktig samarbeidspartner helt siden prosjektets oppstart.
– Malmin løfter frem kvinner fra en tid og et samfunnslag mange lar være å tenke på. I vår egen tid - med stadig større brytninger mellom by og land - skaper hun levende og troverdige romanfigurer fra gårdslivet på Jæren. Ved å lese «Steinauge» kan vi rogalendinger lære mer om hverandre, sier Eirin Kristin Sund, regionleder i LO Rogaland.
 

"Hele Rogaland leser"- bok for 2020: "Plattformen som ikke kunne velte"

Fotograf Tord Paulsen og historieprofessor ved UiS, Marie Smith-Solbakken, er redaktørar av Hele Rogaland leser-bok for 2020, «Plattformen som ikke kunne velte». Korleis påverker ei slik ulykke lokalsamfunnet og enkeltmenneske? I 2020 er det 40-årsmarkering for ulykka.

"Hele Rogaland leser"- bok for 2019: Skamløs

Skamløs er skriven av Amina Bile (f. 1998), Nancy Herz (f. 1996) og Sofia Nesrine Srour (f. 1994). Boka inneheld historiar frå ni jenter med etnisk minoritetsbakgrunn som er utsett for sosial kontroll i Noreg. Forteljingane gjev eit innblikk i ni ulike skjebner, forskjellige måter å bli kontrollert på, ulike måter å styre og ha makt over jenter på. Boka diskuterer korleis det er å bli konstant  korrigert og gjort til skamme. Jentene deler sine eigne erfaringar på veien mot skamløyse - og sine beste hijab hacks.Dei starta rørsla som i media blir kalt "De skamløse jentene", og som for alvor sette negativ sosial kontroll på agendaen.

Boka blir delt ut i alle bibliotek i Rogaland frå lørdag 14. september 2019.

For arbeidet sitt har Amina Bile, Nancy Herz og Sofia Nesrine Srour blant anna motteke Fritt Ords Honnør (2017).

Hele Rogaland leser-bøkene blir delt ut i Biblioteket i Hå (samt alle andre folkebibliotek i Rogaland), i september. Rogaland fylkeskommune er prosjektansvarleg. Titlane blir vald blant bøker gitt ut  av forfattarar med sterk tilknytning til Rogaland.