Filmtips for ungdom

 Vi burde ha vært på film

 «Skam»-stjernen debuterer med egen film.

Tarjei Sandvik Moe hadde sitt gjennombrudd i rollen som Isak i Skam. Han har skrevet manus og spiller hovedrollen i denne kortfilmen om to personer som våkner opp i samme seng etter en natt på byen. Alvin (18) er en popstjerne som ikke husker en verdens ting. Latifa (26) drakk ikke kvelden før, og husker alt. Gjennom en morgen med fylleangst og kverulering får de utfordret både hverandre og seg selv. Kanskje har de mer felles enn de først tror. 
Kortfilm 2020. Regi Christopher Pahle. 21 min. Tillatt for alle.

Lykke til

 En film som passer godt i samtaler om samtykke.

Fire venner drar hjem for å ha nachspiel. Helene og Patrick ender fulle i samme seng og Helene sovner mens de har sex. Patrick innser at hun har vært mye mer beruset enn ham selv. Dagen etterpå husker Helene ingenting, og når Patrick prøver å forklare, oppstår det misforståelser som raskt blir til mistanker. Julie prøver å grave, og plutselig er ordet voldtekt nevnt. Hva skjedde med Helene i går? 
Kortfilm 2020. Regi Mattis Ohana Goksøyr. 13 minutter. Aldersgrense 15 år.

Det er lov å si nei

En kortfilm om å tørre å stå i mot press.

Jane går i 1. klasse på videregående. Hun er forelsket i Simen, klassens mest populære gutt. På en fest blir hun utsatt for sexpress om å ligge med Simen. Men Jane har ikke hatt sex før, og tør ikke si at ikke hun vil. Presset inn i et hjørne er hun nødt til å velge mellom sosial ruin og det å stå opp for seg selv. 
Kortfilm 2021. Regi Aurora Kollerud Nossen. 15 min. Aldersgrense 9 år.

Alle andre

 Om ungdommer på søken etter identitet og tilhørighet.

Den bestemte og observerende Emma (Ines Høysæter Asserson) er klassens jomfru. Hun er forelsket i den naturlig populære og emosjonelle Liam (Mattis Emil Finne-Habel). Selma (Billie Barker) er dypt usikker og tilbyr seksuelle tjenester til guttene på skolen, mens Daniel (Oscar Domingo) forårsaker trøbbel bare for å provosere en reaksjon fra de rundt ham.

Regissør Anna Fredrikke Bjerke har studert film og kjønnroller, og er en historieforteller som fremmer kvinnelige og andre underrepresenterte perspektiver med nyanse og kompleksitet. 
Kortfilm 2020. Regi Anna Fredrikke Bjerke. 12 min. Tillatt fra 9 år.

Kvart over to

 Tora har alltid vært opptatt av gutteting, og har hele livet hengt med gutter. I løpet av sommerferien etter videregående skjer det noe med bestekompisen som snur hele identiteten hennes på hodet, og endrer forholdet deres helt. Regissør Emma Nordström tar opp temaet kjønnsroller og forteller her en sterk historie om vennskap, kjærlighet og identitet. Hva foregår i hodet på en ung jente som er satt i en kjønnsrolle hun ubevisst har valgt ut fra miljøet hun er i?
Kortfilm 2020. Regi Emma Nordström. 15 minutter. Aldersgrense 12 år.