Boktips frå Marit

Natalia Ginzburg: Det tørre hjertet 

Liker du bøker som begynner med et pang? For det gjør denne boka, bokstavelig talt. Allerede på første side får vi vite at hovedpersonen skyter mannen sin, midt mellom øynene, mens de er hjemme på kontoret hans.

Natalia Ginzburg blir sammenlignet med Elena Ferrante, og både språket og bakgrunnsrammen minner meg om Ferrante sine bøker. Historien foregår i Italia i andre halvdel av 1900-tallet, og språket er korthugd, direkte, nøkternt og usentimentalt.

Det sentrale i boka er beskrivelsen av hovedpersonen sine tanker og opplevelser, og av forholdet mellom dette ekteparet. Hvorfor er hjertet hennes tørt? Hvorfor ender hun opp med å skyte mannen sin?

Boka passer godt for deg som liker godt språk og komplekse karakterer, den er kort i sidetall men likevel veldig innholdsrik.

Da jeg var ferdig å lese, fikk jeg lyst til å snu den og lese om igjen med en gang!

Stacey Halls: Mrs. England 

Dette er et kinder-egg av ei bok. Her får vi litt kostyme-drama med rike godseiere i gamle England, litt Dickensk med triste skjebner og dysfunksjonelle relasjoner i store, gamle hus, og litt psykologisk triller med mystiske personer.

Boka handler om ei barnepike som kommer til en ny jobb i et avsidesliggende hus, hos en familie der ikke alt er som det burde være.

Språket er enkelt og lettlest, tempoet er middels, og hendelsesforløpet er hovedsaklig kronologisk.

Tonen er nokså trist og dyster, og tidvis nesten litt skummel, men med koselige glimt inni mellom. Det som preger boka er karakterene, og en gradvis avsløring av hvorfor ting er som de er, og hvem som egentlig er «den gode» og «den onde» i historien.

Boka passer godt for deg som liker bøker med interessante personer, og som ikke liker at alt er bare koselig og enkelt.

Glendy Vanderah: Der skogen møter stjernene  

Liker du koselige og rørende historier med et lettlest språk?

Dette er ei kjekk feel-good-bok med en litt kreativ og spesiell historie. Bakgrunnsrammen er landsbygda i nåtidig USA, og vi blir kjent med en ung, kvinnelig fugleforsker. En dag dukker det opp ei lita jente som påstår at hun er fra verdensrommet, og som det viser seg har helt spesielle evner. Etter hvert blir den litt sære naboen til hovedpersonen, eggselger-mannen, også involvert i mysteriet med denne jenta.

Tempoet i boka er middels, og blir drevet av vår nysgjerrighet på hvem denne jenta er, men også av hvordan det går med hovedpersonen sitt privatliv og kjærlighetsliv.

En søt historie som skiller seg ut på en positiv måte! God fornøyelse!

Olga Tokarczuk: Før plogen over de dødes knokler

Liker du bøker med gode personskildringer der du opplever å bli kjent med komplekse og interessante menneske og gjerne ein annan kultur i eit anna land? Då vil eg anbefala deg å lesa denne boka av den prisbelønte forfattaren Olga Tokarczuk. Handlinga går føre seg i ei avsidesliggjande bygd i Polen. Hovudpersonen er ei gammal dame som er hobbyastrolog og svært glad i dyr. Det skjer dødsfall i bygda og dama startar å etterforska dette. Boka er lettlesen og spanande, men samstundes original og tankevekkjande. Eg vil verkeleg anbefala boka!

 

Jenny Erpenbeck: Hjemsøkelse 

Dette handlar ikkje om heimsøkt eller spøkelse, men å lengta heim eller etter ein heim. Det er rett og slett eit sommarhus som er hovudperson i denne boka. Huset ligg ved ein innsjø utanfor Berlin. Me følgjer huset si historie frå 1930-talet og fram til i dag. Me blir kjend med skiftande eigarar, deira skjebner og dermed også tysk historie.  Forfattaren klarer det kunststykket å få osstil å bli glad i eit hus. Dagsavisen skriv at forfattaren har nobelprisklasse og det er eg samd i. Boka er svært godt skriven og veldig lesverdig.

 

Shubhangi Swarup: Lengselens breddegrader

Viss du liker bøker som tek deg med på eksotiske opplevingar slik at du blir kjent med nye kulturar, nye land og miljø, vil eg anbefala "Lengselens breddegrader" av den prisbelønte, indiske forfattaren Shubhangi Swarup. Handlinga strekker seg over fleire generasjonar og foregår mange ulike stader - på ei tropisk øy, i Nepal, Pakistan og India. Boka handlar blant anna om ein treforskar, dottera hans og ein ung mann som blir fengsla. Boka er innhaldsrik på mange måtar. Den har eit frodig språk og spenner mellom glede og sorg, det vakre og det grusame, det overnaturlege og det naturlege. Boka gir deg ei fargerik og eneståande leseoppleving.

 

Jeffery Archer: Den som intet våger 

Kva får du om du blandar engelsk overklasse, Scotland Yard, kunsttjuveri og forelsking? Jau, då får du ei spanande og lettlesen krimhistorie. Den bestselgjande engelske forfattaren Jeffery Archer, kjend for "Clifton-Krøniken", har starta på ein ny bokserie der me skal følgja Scotland Yard-etterforskaren William Warmick. Den engelske avisa Daily Express meiner boka fortener å bli TV-serie. Det er eg samd i. Forfattaren har skapt ein levande, interessant
hovudperson og eit spanande plot. Det er rett og slett god underhaldning!

 

 Erik Fosnes Hansen: Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin 

Liker du eventyr? Er du klar for noko nytt, spennande - noko du aldri har høyrt om før? Her møter du gullmakarar, snakkande dyr, prinsesser og kongeleg maktkamp. Boka er både krim. komedie og eventyr i ei fantastisk blanding.

 

 Amanda Svensson: Et system så storslått at man  blendes

Dette er ei av dei beste bøkene eg har lese dei siste åra. Et system så storslått at man blendes av Amanda Svensson har eit frisk og nyskapande språk. Historien følgjer trillingane Sebastian, Clara og Mathilda og deira i liv i London, Påskeøyene og Berlin. Sebastian arbeider i eit mystisk og røyndomsfullt institutt for hjerneforskning. Han får blant anna ansvar for ein svært spesiell apekatt. Boka har eit overraskande og spennande plot og persongalleri der alt blir vevd saman på snedig vis.

 

Kjærlighet i nødsfall av Daniela Krien

Det er ikkje alltid så lett med den kjærligheten . . . I "Kjærlighet i nødsfall" gjer Daniela Krien ei truverdig skildring av fem kvinner sitt kjærleiksliv. Det er slett ikkje alltid det er slik på innsida som det framstår på utsida.