2. verdskrig

Kodeord Overlord  av Tor Arve Røssland. (Evakuering frå London til Effingham. To unge gutar får innpass i ein stor militærleir. Hemmelige kodeord og planer, mistenkt for spionasje og arrestert av den britiske sikkerhetstjenesten MI5, byggjer på ei sann historie).  

 

Paulas reise. Finnmark 1944 av Torunn Berge (tvangsevakuering av Finmark og Nord- Troms)

 

 

 

 Gutten i den stripete pyjamasen av John Boyne. (Bruno og familien må flytta frå Berlin fordi faren, som er tysk offiser, får ordre om å arbeida i ein konsentrasjonsleir i Polen. Bruno møter ein jødisk gutt som  bur bak eit høgt piggtrådgjerde der alle sammen går i pyjamas heile dagen). Boka er filmatisert.

 

Gutten på toppen av fjellet av John Boyne (Oppvekst i Nazi-Tyskland. Pierrot blir foreldrelaus som sjuåring og blir tvingt til å reise frå heimbyen Paris, hunden sin og den jødiske bestevennen Anscel. Etter kvart kjem Pierrot til tanta Beatrix, som er husholderske i godset til Adolf Hitler i dei tyske alpane. Året er 1936) 

 Nærmere høst av Marianne Kaurin (Grünerløkka, 1942. Det går mot haust, krigen er blitt kvardag for familiane som bur i Biermannsgate 10, inntil ein grusam morgon tre politimenn plutseleg bankar på døra til den jødiske familien Stern. Tilfeldigvis er ikkje 15-årige Ilse heime)

 

Jenta i veggen : i skjul for nazistene av Lena Lindahl (Biografi om Betzy Rosenberg, ei norsk-jødisk jente som klarte å gøyme seg for tyskarane og norske nazistar i Trondheim frå hausten 1942 til krigen var slutt)